Kérdése van? Hívjon minket bizalommal! +36309544962
Vagy küldjön e-mailt: info[kukac]carpetdepo.hu 

Blog

Kézi csomózású szőnyegek készítése hagyományosan

Kézi csomózású szőnyegek készítése hagyományosan

Kétségtelenül a kézi csomózású keleti szőnyegek a legértékesebbek. Az alábbiakban a keleti szőnyeg csomózási technikáiról és készítéséhez használt különböző eszközökről lesz szó.

A keleti szőnyeg készítéséhez használt szövőszék

A szőnyeg csomózásához használt szövőszékek nem egy bonyolult szerkezetek, és felépítésük nemigen változott az évszázadok folyamán. A legegyszerűbb és valószínűleg az egyik legősibb forma az a vízszintes szövőszék, amelyet manapság is széles körben használnak különböző nomád törzseknél és egyes településekben, ahol többnyire újonnan letelepedett nomádok élnek. Az alapelv egyszerű, és minimális mennyiségű anyag szükséges hozzá. Vesznek két darab gerendát, és párhuzamosan a földre helyezik. A leggyakrabban használt fa fajta a nyárfa, ami elég elterjedt fa a szőnyegszövő vidékeken, és amelynek törzse jellemzően egyenes. A szövéshez használt láncfonalakat feszesen felvetik a gerendák között, amelyeket földbe szúrt cölöpök rögzítenek. A karókkal rögzített gerendák tartják a megfelelő mértékben feszesen a láncfonalakat. A szőnyegszövő térdelve vagy guggolva dolgozik, és képes hosszú ideig ebben a helyzetben maradni.

A vetülékfonal beszövését két rúd segítségével gyorsítják. Ennek megfelelője a függőleges szövőszéken is fellelhető. Az úgynevezett nyüst-rúd segítségével minden második láncfonalat szádképzés céljából két síkba rendezik. A keresztszál bevetése után a másik úgynevezett szád-rúddal megemelik a hozzákötött alternatív láncfonalakat, így jön létre az újabb szádnyílás. A vízszintes szövőszék nyüstölő rúdja a szövőszék fölött található, és mindkét oldalon ágasfa, kőhalom tartja. Egyes vidékeken a vetülékfonalat rátekerik a vetélőre, ami nem más, mint egy hosszabb bot, amelyet egyszerűen át lehet bújtatni a két síkba rendezett láncfonalak között a szövőszék egyik oldaláról a másikra. A vízszintes szövőszék előnye az egyszerűség, a gazdaságosság és a hordozhatóság. Ez utóbbi különösen fontos a nomád szőnyegkészítők számára, mivel a bonyolultabb szövőszék túl nehéz. További hátránya, hogy nagy helyet igényel, ami különösen az olyan vidékeken okozhat problémát, ahol az időjárás miatt a szövést nem tudják szabad ég alatt végezni. Ilyen esetekben a szőnyeg méretét a lakhelyen rendelkezésre álló tér mérete szabja meg. Nagyméretű szőnyegeket igen bonyolult a vízszintes szövőszéken készíteni, bár ezzel a kezdetleges eszközzel is készültek kiváló, nagy szőnyegeket. Egy iráni Szőnyeg múzeumban például egy óriási Tekke szőnyeg látható, amely mintegy húsz méter szélesre szőttek, és szintén vízszintes szövőszéken. A vízszintes szövőszék egy másik változata, rendelkezik keretet alkotó, rögzített oldal rudakkal, amelyek még a szövőszék elmozdítása esetén is feszesen tartják az alapfonalakat. Ezt a teljes kerettel ellátott vízszintes szövőszéket azonban csak kisebb szőnyegek gyártására használják. Közismert, hogy sok nagyszerű műalkotás éppen ilyen primitív szerkezeten készítettek.

Különböző szerszámok amelyekkel készítik a keleti szőnyegeket

A keleti szőnyeg készítéséhez minimális eszközkészlet szükségeltetik. A fonalakat általában késsel szabják meg, és az elkészült csomósorokat szorosan illesztik az előzőekhez. A csomók magasságát egy sor elkészülte után ollóval szabályozzák, de ez nem a szőnyeg végleges vastagsága. Bizonyos szőnyeg gyártó területeken, a munkafolyamat során fokozatosan igazítanak a csomók magasságán, ám rendszerint egy alapos utómunka is történik, amikor a szőnyeget leválasztják a szövőszékről. Egyes régiókban a szőnyegszövők egy kampószerű eszközt alkalmaznak a szimmetrikus csomók gyorsabb elkészítéséhez, aminek egyik vége késszerűen élezett. További területeken egy kis sarló formájú, külsőleg élezett kést használnak. Egy tanulmány alapján, Türkmenisztán bronzkori régészeti lelőhelyein is felleltek hasonló eszközöket.

keleti szőnyeg készítéséhez eszközök

A vetülékfonalak és csomók sűrítéséhez különféle tárgyakat használnak, amelyek fogazott kialakítással rendelkeznek. Ezekkel az eszközökkel a csomókat a láncfonalak közé helyezik, majd erőteljesen egymáshoz közel szorítják. Néhány szőnyegkészítő karmos eszközzel dolgozik, amit a láncfonalak között helyeznek el és kalapáccsal erős ütésekkel tömörítenek. Ennek eredményeként a szőnyeg tapinthatóan merevebb lesz. Egyes területeken sarló formájú, fogazott vas eszközt használnak a csomók tömörítésére. A modern műhelyek eszköztára nagymértékben hasonlít a nomád szőnyegkészítők által használtakra, illetve néha találkozhatunk helyi variációkkal is. Általánosságban azonban következtetéseket lehet levonni egy eszköz eredetére. Az ütögetéshez használt eszközök lehetnek készítve fából vagy fémből.

A kézzel csomózott szőnyegek értékét a csomók száma határozza meg, a kor, a minta és az anyag mellett. A kézi szőnyegeknél három fő csomózást különböztetünk meg.

A perzsa csomó Senneh (ejtsd: szenné csomó).

A perzsa csomó aszimmetrikus és az egyik oldalon nyitott, ami kevesebb rést hagy, és kevésbé terjedelmes, mint a török csomók. A perzsa csomókat leggyakrabban bonyolult mintákhoz és virágmintákhoz használják. Sokkal sűrűbb csomózású szőnyeget lehet így készíteni. Irán, Pakisztán, India, Nepál, Tibet és Kína jellemzően a Senneh csomót használja.

Senneh csomózás

A török csomó Ghiordes csomó (ejtsd: gördesz csomó)

A török csomó szimmetrikus, és minden csomón belül két kis dudort hagy a szőnyeg hátoldalán - a végén úgy néz ki, mint egy dupla csomó. A szőnyeg csomószálai sokkal erősebb lesz. Afganisztán, Törökország, Örményország, Azerbajdzsán és Észak-Irán használja inkább ezt a csomótípust.

Ghiordes csomózás

A Jufti csomó (ejtsd: Dzsufti csomó)

A Dzsufti csomót, vagy hamis csomót kettő helyett négy szál köré kötik, így egy rövid vágás jön létre. A Dzsufti csomó használata esetén a szövő kevesebb időt tölt a szőnyeggel, ami gyorsabb feldolgozási időt, valamint alacsonyabb értéket és minőséget eredményez.

Jufti csomózás

A kézi csomózású szőnyegek gondozása

A kézzel csomózott szőnyegeket, mint minden más szőnyeget, néha érdemes mozgatni. Olykor forgassa meg a keleti szőnyegét, hogy növelje gyönyörű örökségének élettartamát. Ezáltal a szőnyeg kopása egyenletes marad, különösen akkor, ha az egyik területet több napfény vagy forgalom éri, mint a többi sarkot. A kézzel csomózott szőnyeg eleinte hajlamos lesz a gyapjújának vedlésére, de az első néhány hét után a vedlés csökken, és végül teljesen megszűnik. Szeretne további részleteket olvasni a keleti szőnyeg tisztításáról?

Hogyan válasszunk megfelelő keleti szőnyeget.

Amikor új szőnyeget vásárol, győződjön meg róla, hogy olyan kézi csomózású szőnyeget válasszon, amely elég nagy ahhoz, hogy elférjen a szobájában. Ha túl kicsi szőnyeget választ, a szoba kisebbnek fog tűnni, és a dekoráció nem lesz a helyén. Ha túl nagy szőnyeget választ és mondjuk a bútorok alá megy a szőnyeg egy része, az egyrészt feleslegesen kidobott pénz másrész, ha nehéz vagy vékony lábazatú a bútor, akkor kárt tehetnek a kézi csomózású szőnyegében. Az új szőnyeg megrendelése előtt mindenképpen mérje le a helyiséget. Érdemes mérnie egy minimum és maximum méretet. Ha a ülő garnitúra világos színű akkor érdemes sötétebb szőnyeget választani, hogy kiemeljük a bútort és szőnyeget is. Ha ugyanolyan szint választ amilyen a bútor, akkor unalmas lesz a szoba és egyhangú. Persze a szőnyeg tartalmazzon olyan színeket amilyenek dominálnak a szobában. Nézzen körül szőnyegáruházunkban és találja meg a szobájához legjobban illőt! Szeretné pontosan tudni, hogy miképpen ismereheti fel a kézi csomózású szőnyeget?

Kétségtelen, hogy a kézi csomózású szőnyegek a legértékesebbek.

Az alábbiakban bemutatjuk, hogy ennek mi is az oka pontosan, vagyis hogy hogyan készülnek napjainkban a kézi csomózású szőnyegek az eredeti hazájukban!

A kézi csomózású szőnyegek készítésének első lépését általában nők végzik, amely a gyapjú mosását és kártolását jelenti. Ezt egy faszerkezet segíti fonallá sodorni. A következő lépés a fonal kívánt színre való festése, amely általában természetes festékanyagokkal történik. Szárítás után kezdődhet a szőnyegek kézzel való csomózása amelyet képzett szőnyegszövő szakemberek végzik. A szerencsésebbek szövőszéknél tudnak dolgozni, de sokan a földön guggolva végzik a munkájukat. Amikor kész a keleti szőnyeg, lenyírják és négyszer mossák, majd az egyenletes felszín érdekében leborotválják. Ezután még egyszer kimossák, elkészítik a rojtokat, és csak ezen folyamatok után a kézi csomózású keleti szőnyeg késznek tekinthető.

Szeretne otthonába egy kézi csomózású keleti szőnyeget? Tekintse meg, a CarpetDepo szőnyegáruház és raktár kínálatát.