Kérdése van? Hívjon minket bizalommal! +36309544962
Vagy küldjön e-mailt: info[kukac]carpetdepo.hu 

Blog

Mi a Kilim vagy Kelim jelentése?

Mi a Kilim vagy Kelim jelentése?

Mindkét kifejezés, Kelim és Kilim, ugyanazt a szőtt keleti szőnyeg variánst jelöli. A név és a helyesírás az adott területtől és nyelvtől függően eltérhet. Ez a jelenség nem ritka a szőnyeg piac számára; például a Ziegler keleti szőnyegeket korábban Chobi szőnyegnek nevezték, mielőtt a nyugati kereskedők átnevezték őket. Ezért nem meglepő, hogy a különböző nemzetek szőnyegkereskedői eltérően fogalmazzák meg a Kelim és Kilim szőnyeg nevét. Fontos hozzátenni, hogy nincs különbség a Kilim és Kelim szőnyegek között. Kilim szőnyegek elsősorban Afganisztánban, Törökországban, Iránban és Közép-Ázsiában készülnek. A szőnyegek egy speciális szövési technikával készülnek, ami egy könnyű, vékony és mindkét oldalán használható terméket eredményez. A Kelim szőnyegek nem rendelkeznek csomózott textúrával. A Kilim dizájnja és színösszeállítása a kulturális és művészi tradíciókat tükrözi, megőrizve ezzel a szőnyegkészítő nemzetek örökségét és hagyományait. A Kilim szőnyeget eredetileg a nomád törzsek készítették maguknak a sátraik melegen tartására. Vándorlásaik során a városban lakók érdeklődést mutattak a Kilim szőnyegek iránt, így elcserélték őket élelemre vagy egyéb tárgyakra. Egyre keresettebb dekorációs tárggyá vált a városban lakók számára. A nomád törzsek egy idő után már kereskedelmi célból is készítettek Kilim szőnyegeket. A Kilim súlyának és sokoldalúságának köszönhetően kiválóan alkalmazhatók faliszőnyegként vagy párnahuzatként. Az elmúlt években a Kelim szőnyegek rendkívül népszerűek lettek az enteriőr design világában. Azok a feltűnő színek és minták, amelyekkel rendelkeznek, eleganciát és melegséget adnak az otthonoknak. Kilim vagy Kelim - mindkét típusú szőnyeg értékes és időtálló.

A CarpetDepo Kilim bolt egy kivételes hely, ahol a Kilim szőnyegek széles választéka között válogathat. A CarpetDepo Kilim bolt kínálatában három különböző típus közül válogathat:

  • Afgán Chobi Kilim szőnyeg
  • Modern indiai Kilim szőnyeg
  • Adarskan Kilim szőnyeg

Az Afgán Chobi Kilim szőnyeg a Vásárlók kedvence

Amikor arról van szó, hogy melyik Kilim szőnyeg a legnépszerűbb, az Afgán Chobi Kilim áll az élen. Ez a szőnyeg típus a hagyományos afgán tervezési elemekkel és természetes színekkel tűnik ki. A Chobi jelentése "fa" vagy "fás" a perzsában, és ezek a szőnyegek általában visszafogott, földszíneket használnak. Különleges szövési technikával készül melynek minden mozzanata kézzel történik. A Chobi Kilim kiváló minőségű, és erős textúrájának köszönhetően rendkívül tartós. Az afgán Chobi Kilim szőnyegek sokfélesége és minősége miatt nagyon népszerűek a szőnyeg piacon.

Az Indiai Kilim Szőnyeg modern és színpompás

Az indiai Kilim szőnyegek a másik figyelemre méltó választás, ha valami színes és modern megjelenésű szőnyeget keres. Ezek a Kilim szőnyegek modern mintákkal és élénk színpalettával készültek. Az indiai Kilim kiválóan alkalmas azoknak, akik egy kis vidámságot és energiát szeretnének vinni otthonaikba. A modern dizájn és a színes minták miatt ezek a Kilim szőnyegek különösen népszerűek a fiatalabb generációk körében is.

indiai kilim szőnyeg

Az Adarskan nomád Kilim szőnyeg Afganisztánból

Az Adarskan nomád Kilim egy másik afgán eredetű Kilim szőnyeg, amely gyapjúból készült és kézi szövéssel. Ez a szőnyeg típus az afgán kultúrát és tradíciót tükrözi. Az Adarskan nomád Kilim szőnyegek tökéletesek, mint faliszőnyeg. Anyaguk miatt rendkívül tartósak és könnyen karbantarthatók.

belucs kilim szőnyeg

Kilim mint Faliszőnyeg

Minden Kilim szőnyeg, legyen az afgán vagy indiai, tökéletesen használhatóak mint faliszőnyeg. Az ilyen típusú szőnyegek könnyű súlya és sokoldalúsága miatt remekül illeszkednek bármelyik otthon dekorációjához. A Kilim szőnyegek kiválóak nem csak a padlón, hanem a falon is, így maximálisan kihasználva a termék sokoldalúságát.

faliszőnyeg

Amikor egy új szőnyeget szeretne vásárolni otthonába, fontos, hogy különbséget tudjon tenni a rendelkezésre álló tulajdonságok között. Például választhat egy szövött gyapjú szőnyeget vagy kilim szőnyeget.

Hogy melyiket választja a két lehetőség közül?

A különbségek ismerete segít a döntés meghozatalában, és mi elmondjuk Önnek ezeket a különbségeket. A kilim egy török eredetű szó, amely egy szőtt szőnyeg és sokféleképpen használható. Bár a Kelim szőnyegeket néha a "keleti szőnyegek" általános osztályába sorolják, de gyakorlatban a kilim szőnyegek külön kategóriába tartoznak. A fő különbség a Kelim szőnyeg és a szövött gyapjú szőnyeg között az, hogy míg a szövött gyapjú szőnyegen látható mintázatot a láncfonalakra kötött, különböző színű rövid fonalak alkotják, addig a kilim szőnyegek mintázata különböző színű fonalak és láncfonalak egymásba szövésével jön létre, ez az úgynevezett lapos szövés. A Kelim szőnyegeket általában rés szövési technikával készítik. A rés a két szín között hagyott résre utal. Ezért találhatók néha apró lyukak a kilim szőnyegen. Ez természetesen nem jelent hibát. A szövők a vetülékfonalat szorosan egymás mellé pakolják, hogy teljesen befedje a láncfonalat, és gyakran az átlós mintákat részesítik előnyben, hogy a függőleges hézagok ne gyengítsék a szőnyeg szerkezetét. Kelim szőnyegeknek inkább geometrikus a mintái, bár vannak virágmintás kilimek is. A Kelim szőnyegek a legtöbb esetben megfordítható és használható, mindkét oldalon ugyanazzal a mintával. Ráadásul a kilim szőnyegek jellegéből adódóan (mivel kézzel készültek), egyedi darabok!

Mire figyeljünk, ha kiválasztunk egy Kelim szőnyeget?

Egy fontos tényező, amit figyelembe kell venni, az az ár. Mint korábban említettük, a szövött gyapjú szőnyegek általában olcsóbbak, mint a kilim szőnyegek, az elkészítési folyamat miatt. Mivel a szövött gyapjú szőnyegek gyakran gépi készítésűek, ez csökkenti az árat, és elérhetőbbé teszi őket a vásárlók számára. Míg a Kilim szőnyegek 100%-ban kézzel készülnek. A szőnyeg mintái, színei és méretei gyakran a fő oka annak, hogy egy szőnyeget választanak. Az esztétika lenyűgözően megváltoztathat egy szobát, ezért ezt is figyelembe kell vennie a szőnyeg vásárlásakor. Egy másik dolog, amit figyelembe kell vennie, az a méret. Amikor egy szőnyegről van szó, át kell gondolnia, hogyan fogja kitölteni a szobát. Azt is át kell gondolnia, hogy mennyire teríti be a szobát. Egy szőnyeg komoly befektetés, ezért a megvásárolt szőnyeg tartósságát is figyelembe kell vennie. A kézzel készített Kelim szőnyegek tartósabbak, mint a hagyományos, gépi szőnyegek vagy szövött gyapjú szőnyegek a szövésük módja miatt. Elképesztő, hogy egy szövött kilim szőnyeg mennyire más lehet, mint egy szövött vastag gyapjú szőnyeg.  A Kelim szőnyegek remekül mutatnak a falakon is, mivel egyben műalkotások is! Igaz, hogy egy Kilim szőnyeg drágább mint egy gépi szövésű gyapjú szőnyeg, de gondoljunk csak a rengeteg munkára és fáradtságra amelyet egy Kilim igényel.

Remélhetőleg most már jobban megértette a kilim szőnyegeket.  Talán már azt is jobban tudja, hogy milyen Kilim szőnyeget szeretne otthonába!

Tekintse meg a Kilim szőnyeg választékunkat!

Ha segítségre van szüksége, lépjen kapcsolatba velünk!