Kérdése van? Hívjon minket bizalommal! +36309544962
Vagy küldjön e-mailt: info[kukac]carpetdepo.hu 

Blog

Mi a kilim vagy Kelim jelentése?

Mi a kilim vagy Kelim jelentése?

Mi is az a kilim szőnyeg?

Amikor egy új szőnyeget szeretne vásárolni otthonába, fontos, hogy különbséget tudjon tenni a rendelkezésre álló tulajdonságok között. Például választhat egy szövött rongyszőnyeget vagy kilim szőnyeget.

Hogy melyiket választja a két lehetőség közül?

A különbségek ismerete segít a döntés meghozatalában, és mi elmondjuk Önnek ezeket a különbségeket. A kilim egy török eredetű szó, amely egy szőtt szőnyeg és sokféleképpen használható. A kilim elsősorban olyan területeken készül, mint Törökország, Irán, Afganisztán, Pakisztán, Közép-Ázsia és Kína egyes részei. Bár a kilim szőnyegeket néha a "keleti szőnyegek" általános osztályába sorolják, de gyakorlatban a kilim szőnyegek külön kategóriába tartoznak. A fő különbség a kilim szőnyeg és a rongyszőnyeg között az, hogy míg a rongyszőnyegen látható mintázatot a láncfonalakra kötött, különböző színű rövid fonalak alkotják, addig a kilim szőnyegek mintázata különböző színű fonalak és láncfonalak egymásba szővésével jön létre, ez az úgynevezett lapos szövés. A kilimeket általában résszövési technikával készítik. A rés a két szín között hagyott résre utal. Ezért találhatók néha apró lyukak a kilimeken. Ez természetesen nem jelent hibát. A szövők a vetülékfonalat szorosan egymás mellé pakolják, hogy teljesen befedje a láncfonalat, és gyakran az átlós mintákat részesítik előnyben, hogy a függőleges hézagok ne gyengítsék a szőnyeg szerkezetét. Kilimeknek inkább geometrikus a mintái, bár vannak virágmintás kilimek is. A kilimek a legtöbb esetben megfordítható, mindkét oldalon ugyanazzal a mintával. A kilim szőnyegeken gyakran megjelennek hasonló minták. Ráadásul a kilim szőnyegek jellegéből adódóan (mivel kézzel készültek), egyedi darabok!

Mire figyeljünk, ha kiválasztunk egy kilim szőnyeget?

Egy fontos tényező, amit figyelembe kell venni, az az ár. Mint korábban említettük, a rongyszőnyegek általában olcsóbbak, mint a kilim szőnyegek, az elkészítési folyamat miatt. Mivel a rongyszőnyegek gyakran gépi készítésűek, ez csökkenti az árat, és elérhetőbbé teszi őket a vásárlók számára. A szőnyeg mintái, színei és méretei gyakran a fő oka annak, hogy egy szőnyeget választanak. Az esztétika drámaian megváltoztathat egy szobát, ezért ezt is figyelembe kell venni a szőnyeg vásárlásakor. Egy másik dolog, amit figyelembe kell venni, az a méret. Amikor egy szőnyegről van szó, át kell gondolnia, hogyan fogja kitölteni a szobát. Azt is át kell gondolnia, hogy mennyire teríti be a szobát. Egy szőnyeg komoly befektetés, ezért a megvásárolt szőnyeg tartósságát is figyelembe kell venni. A kézzel készített kilim szőnyegek tartósabbak, mint a hagyományos, gépi szőnyegek vagy rongyszőnyegek a szövésük módja miatt. Elképesztő, hogy egy szövött kilim szőnyeg mennyire más lehet, mint egy vastagabb rongyszőnyeg.  A kilimek remekül mutatnak a falakon is, mivel egyben műalkotások is!

Remélhetőleg most már jobban megértette a kilim szőnyegeket.  Talán már azt is jobban tudja, hogy milyen szőnyeget szeretne otthonába!

Megnézem a Kilim szőnyeg választékot!

Ha segítségre van szüksége, lépjen kapcsolatba velünk!