Kérdése van? Hívjon minket bizalommal! +36309544962
Vagy küldjön e-mailt: info[kukac]carpetdepo.hu 

Blog

Kézi csomózású szőnyeg tisztítási útmutató

Kézi csomózású szőnyeg tisztítási útmutató

Útmutató kézi csomózású keleti szőnyegek használatához

Gondozás és tisztítás

Az Ön által vásárolt Keleti szőnyeg hosszú életű lesz, ha az alábbi tanácsainkat megfogadja:

 

  • A Keleti szőnyeg elhelyezésénél ügyeljen arra, hogy közvetlen erős napfény ne érje, és ne érintkezzen nedves felülettel!
  • Utcai cipővel lehetőleg ne közlekedjenek a Keleti szőnyegen.
  • Ne engedje, hogy kedvenc állatai a keleti szőnyegre helyezett takaró nélkül telepedjenek le! Mivel a hosszabb körmök kárt tehetnek a csomózásban
  • Csak kíméletesen szabad porszívózni a leggyengébb fokozaton, ügyeljen arra, hogy ne bolyhozza fel a gyapjú szőnyeget, mindig csak a szál fekvésének irányába porszívózza, és a porszívó ne szippantsa fel a rojtokat!
  • A Keleti szőnyeget csak enyhén nedves ruhával szabad áttörölni, a tisztítás végeztével náhányszor a szál írányának megfelelően húzza végig a rongyot.
  • Tárolásnál legcélszerűbb a tisztított szőnyeget lazán feltekerni.
  • Rovarok, molyok stb. ellen sikeresen védekezhet a kereskedelemi forgalomban kapható márkás termékekkel (molytox, molyirtó aeroszol, paradiklórbenzol, levendulaolaj stb.). De a sima levendula is tökéletes megoldás és még kellemes illatot is áraszt a szobában.

moly elleni védekezés

  • A nagyobb szőnyegtisztításra a SB Complex Solutions 2011 KFT-t javasoljuk. telefon: +36 70 435 0202 (Ha szőnyegtisztítást rendel, használja a "CarpetDepo" jelszót, így a gépi szőnyeg tisztításából 5%-ot és a kézi szőnyeg tisztításából 10% kedvezményt kaphat)
  • Professzionális kézi tisztítást is csak szakember végezhet. Egyes keleti szőnyegek, pl. selyem szőnyegek házi tisztítását egyáltalán nem javasoljuk. A legtöbb keleti szőnyegek anyaga 100 % gyapjú, színtartóak és mosottak.

Egy régi hagyomány amely árt a keleti szőnyegnek

A régi hagyományból származó szőnyeg porolás, sajnálatos módon hibás gyakorlat, amely súlyos károkat okozhat a keleti szőnyegnek, és valójában bármilyen más szőnyegnek is. Ez a módszer a szőnyeg csomók tartósságának jelentős romlásához vezethet. A Keleti szőnyegek gyakran különleges anyagokból készülnek, mint például selyem vagy gyapjú, amelyek különleges gondosságot igényelnek. Amikor egy keleit szőnyeget porolással próbálnak tisztítani, az ütések során a szőnyeg csomói megsérülhetnek, a kötések gyengülhetnek, és a minták eltorzulhatnak. Az erős ütések rezgéseket generálhatnak, amelyek további károsodást okozhatnak a keleti szőnyeg szerkezetében. Emellett a porolás hatására a szőnyegből felszabaduló port és szennyeződést csak a levegőben terjesztjük szét, így saját magunkra nézve is veszélyes.

szőnyeg porolása ártalmas

Afganisztánban alkalmazott házipraktika a szőnyegtisztításhoz

Afganisztánban egy régi, házilag végzett szőnyegtisztítási hagyomány létezik, amely kihasználja a természet adottságait. Gyerekkoromból emlékszem, hogy két-három évente egyszer alkalmaztuk ezt a fajta szőnyegtisztítást. Az eljárás során először egy olyan füves területet kerestünk a természetben, amely nem volt nedves vagy szennyezett. Fontos volt, hogy a fű valamennyire tiszta legyen, tehát a közelben ne legeljenek állatok, és ne sétáltassanak kutyát arra a területre. A keleti szőnyeget óvatosan leterítettük a friss fűre úgy, hogy a szőnyeg színe szorosan érintkezzen a zöld felülettel. Négyen megfogtuk a szőnyeg négy sarkát, majd oda-vissza húztuk két irányba. Ez a húzásos mozgás volt a tisztítási folyamat maga. A szőnyeg szálait finoman átmozgattuk ezen a füves felületen, miközben a természet saját tisztító erejét használtuk. Néhány húzás után óvatosan megfordítottuk a szőnyeget, majd egy tiszta ronggyal a szálirányba lesöpörtük róla a fűmaradékokat. Ez a lépés biztosította, hogy a szőnyeg minden szálának tisztasága és szépsége visszatérjen a régi állapotába. Mivel a keleti szőnyegek színei természetes anyagokból lettek kinyerve, ez az egyszerű, természetközeli folyamat megelevenítette a szőnyeg eredeti színeit. Bár ez a hagyományos szőnyegtisztítási módszer Afganisztánban a mai napig használatban van, fontos megjegyezni, hogy a keleti szőnyegek tisztítása ma már sokkal fejlettebb és hatékonyabb módszerekkel végezhető. Professzionális szőnyegtisztító cégek speciális technikákkal és anyagokkal rendelkeznek, amelyek alaposan megtisztítják a szőnyeget anélkül, hogy kárt okoznának a finom szálakban vagy a szőnyeg mintázatában.

Keleti szőnyeg tradicionális tisztítása

Az idővel haladva a modern technológiák és szakértelem fejlődése lehetővé teszi, hogy a keleti szőnyegek még hosszabb ideig megőrizzék szépségüket és eredeti állapotukat, miközben kíméletesen tisztítják őket. Fontos megérteni, hogy a szőnyegtisztítás szakértelmet és odafigyelést igényel, és mindig célszerű a legmegfelelőbb módszereket és szolgáltatókat választani a szőnyegek gondozásához.

Gyapjú szőnyeg tisztítása

 

Az alábbi ismertetett módszer csak üdítő italokra, édességekre, tejfélékre, levesekre, szirupokra, ragasztókra, vizes alapú festékekre vonatkozik. Forró vizet és lúgos hatású mosószereket sose használjon tisztitásnál. Zsír és olajtartalmú szennyeződéseket házilag történi tisztítása nem ajánlott.

gyapjú szőnyeg tisztítása


- A nedves szennyeződések hatékony kezelése érdekében, javasoljuk, hogy egy papírtörlőt vagy nedvszívó ruhát használjon, hogy felszívja a folyadékot. Fontos, hogy ne dörzsölje a foltot, mert ezzel csak növeli a folt felületét és mélyebbre juttathatja a szennyeződést. Miután felitatta a folyadékot, a foltot egy hideg vízzel benedvesített pamut ruhával nyomkodja, ütögesse. Ugyanakkor ügyeljen arra, hogy ne áztassa át teljesen a szőnyeget. Ezt a folyamatot ismételje, amíg a szennyeződés teljesen eltűnik. Közben forgassa vagy cserélje ki a pamut ruhát szükség esetén, hogy elkerülje a szennyeződés visszakerülését a szőnyegre. Mindig a folt szélétől a közepére haladjon, hogy ne terjessze tovább a foltot. Miután sikerült eltávolítani a szennyeződést okozó folyadékot, fontos, hogy a szőnyeget gyorsan megszárítsa, hogy elkerülje a hullámosodást. Ehhez használhat ventilátort vagy hideg üzemmódra állított hajszárítót. A szárítás folyamán többször kefélje át a szőnyeg felületét, hogy segítse a nedvesség elpárolgását. Mindig az átkefélés szálirányban történjen, hogy megőrizze a szőnyeg szálainak eredeti irányát.

Fontos megjegyezni, hogy ezek az utasítások általános tanácsok. A szőnyegtisztító szerek alkalmazása előtt mindig ellenőrizze a gyártó ajánlásait és a szőnyegápoló termékek címkéit. Egyes szőnyegek különleges anyagokból készülnek, amelyek eltérő tisztítási eljárásokat igényelhetnek. Ha bizonytalan a szőnyeg tisztításában, mindig kérjen segítséget szőnyegtisztító cégtől vagy hívjon minket egy jó tanácsért.

 

Garancia a kézi szőnyegeinkre

A nálunk vásárolt kézi csomózású szőnyegeinkre cégünk 12 hónap garanciát biztosít. A szőnyegeket a feltüntetett időpontig díjmentesen javítjuk vagy, ha javítás nem lehetséges, díjmentesen cseréljük egy hasonló szőnyegre.

Kivételek:

Nem vonatkozik a garancia természeti csapásra, háziállatok okozta károkra.

Nem elővigyázatos – a vevő vagy egy harmadik személy által történt – károkozás esetén a garancia nem érvényes.

Az átalakítások és nem szakszerű javítások a garancia megszűnését eredményezik.

Az útmutatóban leírtaktól eltérő, szakszerűtlen tisztítás szintén kizáró ok.

Különleges Feltételek:

A vásárló nem élhet panasszal olyan minőségi hibára, amelyre a kereskedő felhívta a figyelmét és az alapján a vásárló árengedményt kapott.

A megvásárolt kézi szőnyeg esetleges optikai hibáját az átvételt követő 30 munkanapon belül szíveskedjenek cégünknek bejelenteni.

Jogorvoslatok:

A jogos kifogásokat cégünk javítással vagy, ha arra nincs lehetőség, cserével köteles megoldani ingyenesen.

A kereskedő felelőséggel tartozik 30 napig, ha a termék nem felel meg a leírásnak (méret, szín, vastagság, minőség), illetve adatai eltérnek a webáruházban szereplő vagy a vásárlónak megmutatott termék jellemzőitől.

A vevő árkedvezményt is igényelhet, ha a termék javítása vagy cseréje nem lehetséges, vagy a szőnyeg hibáját tekintve túl költséges lenne javítani.

Eljárási Rend:

A vásárlónak először a kézi szőnyeg javítását kell kérnie; ha a javításra nincs lehetőség, akkor kérheti a termék cseréjét egy hasonlóra.

A kereskedőnek gondoskodnia kell a kézi csomózású szőnyeg javításáról vagy cseréjéről észszerű határidőn belül és anélkül, hogy ezzel jelentős kényelmetlenséget okozna a vásárlónak.

Visszaküldés díja:

A vásárlás utáni 30. napot meghaladó, garancia miatti visszaküldés díját minden esetben a vásárló köteles megfizetni.

Reméljük, hogy a kézi csomózású keleti szőnyeggel elégedett lesz, és örömmel használja azt.

Forgalmazza: BAKHTAR KFT. 1113. Budapest, Daróczi út 2/d

Tel.: 06-1-246-55-24

Mobil: +36309544962

Mobil: +36309872979

KERMI engedélyszám: 3-00426, 3-00532

Minőség: I. osztályú. Egészségre káros anyagot nem tartalmaz.  

Irány a kézi csomózású szőnyegek!