Kérdése van? Hívjon minket bizalommal! +36309544962
Vagy küldjön e-mailt: info[kukac]carpetdepo.hu 

Blog

Gyermekmunka az Afgán szőnyegek készítése során?

Gyermekmunka az Afgán szőnyegek készítése során?

Gyermekmunka az Afgán szőnyeg készítése során!?

Az Egyesült Államok munkaügyi minisztériumának jelentése szerint Afganisztán egyike annak a 74 országnak, amelyekben a kézi szőnyegek gyártása során jelentős gyermekmunka előfordulását regisztrálták. Ez igaz!!! De ennél sokkal bonyolultabb a helyzet Afganisztánban. Keleti szőnyeget csak szakemberek tudnak készíteni, amelyhez rengetek türelem kell. A tizenéves gyermekek is kiveszik a részüket a szőnyeg gyártásból, de közel sem úgy ahogyan több ezer kilométerről gondolják. A háborúban a kenyérkeresőt vesztett családok minden tagja munkára kényszerül, a mélyszegénység miatt. Így a gyermekek is elmennek dolgozni vagy rosszabb esetben kéregetni az utcán. Sok afgán gyermek számára keserű a gyermekkor. A kényszer nagy úr. Születhettek volna egy másik országban is, ahol iskolába járnának és a parkban játszanak. Az afgán gyerekek nagy része nem ilyen szerencsés. Annyi a "bűnük" hogy rossz helyre születtek. Nekik is dolgozniuk kell, hogy élelem jusson az asztalra. Ez nem azt jelenti, hogy szolgasorsra vannak ítélve. Főleg, hogy az afgán szőnyegek többségét minden szőnyegkészítő a saját otthonában csomózza. Tehát a családok megkapják a fonalat, a szövőkeretet, a szőnyeg mintáját és még egyéb eszközöket a szőnyeg csomózáshoz a saját otthonaikba. Nekik a csomózás vagy szövés a feladatuk. Ebben segédkeznek a gyerekek. A nomád szőnyegnél nincs nagy manufakturális gyártás, ahol rengeteg munkavállaló dolgozik egy helyen. A szőnyeg szövés az egyik legkönnyebb feladat amelyet a gyerekek végezhetnek. Vannak országrészek, ahol nagyon kemény fizikai munkát végeztetnek a gyerekekkel. De a legsajnálatosabb dolog, ha még munka sincs, mert ilyen esetben van, hogy eladják valamelyik gyereküket, hogy a többinek ételt adjanak. Sajnos ez az eset nem ritka és higgyék el, nem egy másik afgán család vásárolja meg az eladott gyerekeket.... Ezeket az információkat, amit megosztottam Önnel, pontosan tudom, hogy így van. Hisz a saját szememmel láttam és látom mert én is Afganisztánban születtem. Ezért felháborító mikor egy nemzetet megbélyegeznek hamis és negatív jelzővel. Az UNICEF fellép a gyermekmunka ellen a szegény országokban mint Afganisztán. De alternatívát nem kínálnak helyette nekik. Soha nem láttam, hogy a mélyszegénységben élő családoknak anyagi segítséget vagy munkát nyújtott volna valamelyik aktívista.  

gyermekmunka

A háborús időszakban az afgán szőnyegek többségét Pakisztánba küldik, ahol sajnos a "Made in Pakistan" feliratot kapják, holott Afganisztánban készültek. Mivel Afganisztánnal nincs kereskedelmi egyezménye egy országnak sem. Nincs sok lehetőség Afganisztánban, de a szőnyeg gyártás a kihalló kézművesség egyik erős pillére tud maradni. Mikor otthonában helyezi a kézi csomózású szőnyeget gondoljon arra, hogy abban mennyi munka van és mennyi család megélhetését biztosítja. Szőnyegeinket szeretettel készítjük a leendő vásárlóinknak. Nézzen körbe a www.carpetdepo.com oldalon. Biztos vagyok benne, hogy megtalálja az Önhöz legközelebb álló szőnyeget.

 

Elkötelezettség az emberi jogok és a fenntarthatóság mellett a CarpetDepo-nál

A CarpetDepo számára prioritást élvez az emberi jogok tiszteletben tartása, így elkerüljük azon családokat és gyártókat (Afganisztánból, Pakisztánból, Indiából, Iránból és Törökországból), amelyek a gyermekek oktatási lehetőségeit munkával teszik előtérbe. Törekvéseink célja, hogy elősegítsük egy igazságosabb és fenntarthatóbb világ megteremtését, ahol minden gyermeknek adott a lehetőség, hogy kihasználja a tanulás nyújtotta lehetőségeket, messze a kizsákmányolástól. Számunkra kulcsfontosságú ez az etikai szemlélet, és elkötelezetten dolgozunk azon, hogy fenntartható technikákat alkalmazzunk Afganisztáni gyártási folyamatainkban. Meggyőződésünk, hogy minden gyermek alapvető joga a tanuláshoz és az egészséges fejlődéshez, ezért határozottan ellenzünk minden ilyen jellegű tevékenységet és szokást.

 

gyermek munka

 

Az afgán szőnyegek

Az afgán szőnyeg egyfajta kézzel csomózott textília, amelyet hagyományosan módon készítenek Afganisztánban. Az afgán szőnyegek több nemzetközi díjakat nyertek a németországi Hannoverben minden évben megrendezett nemzetközi Domotex kiállításon. Az afgán szőnyegeket különböző etnikai csoportok készítik Afganiszánban. Főként türkmén afgánok készítenek szőnyeget, Afganisztán Északi és Nyugati területein (aqcha, Mazar-e Sharif, Herat). A keleti szőnyegek közül az egyik legegzotikusabb és legjellegzetesebb a Khalmohamadi vagy az Aqcha (Aqcha afgán város), amelyet a Észak-afganisztáni Balkh tartományban csomóznak. A szőnyeg Afganisztán-szerte kapható, a legtöbbet Mazar-e Sharifban. A Carpetdepo alapítói is ebből a városból származnak. Afganisztán másik jellegzetes szőnyege a baluchi szőnyegek. Ezeket az afganisztáni beludzsok készítik az ország délnyugati részén.

 

 

A gyönyörű meleg színek előállításához különböző növényi, természetes festékeket használnak. Sokféle mintát és színt használnak, de a hagyományos és legjellemzőbb a nyolcszögletű elefánttalp mintázat, gyakran vörös háttérrel. Az elefánttalp motívum közel 1000 éves múltra tekint vissza. A csomózók a nomád életmód egyéb kellékeit is készítenek, többek között sátortáskákat, falvédőket, poháralátétet, nyeregtáskákat.