Kérdése van? Hívjon minket bizalommal! +36309544962
Vagy küldjön e-mailt: info[kukac]carpetdepo.hu 

Blog

Egzotikus részletek a lakásban keleti szőnyegekkel

Egzotikus részletek a lakásban keleti szőnyegekkel

Egzotikus részletek a lakásban perzsa szőnyegekkel

A perzsa szőnyeg alapvető lakberendezési darab, puha, meleg, meghatározza a szoba stílusát színeivel és mintáival. A gyapjú szőnyegek nélkül a padló csupasz és hideg, nélkülük a lakás kevésbé hat otthonosnak.

A keleti szőnyeg nem csak a perzsa szőnyeg

A kézi csomózású perzsa szőnyeg gazdag múltra visszatekintő szőnyegtípus. A keleti kultúrák gazdag motívumvilágát és színeit olyan szakemberek szövik és csomózzák, akik e hagyomány igazi mesterei. Ennek köszönhetően minden kézzel készített perzsaszőnyeg egyedi darab, amiből nincs még egy ugyanolyan.

Perzsa szőnyegeknek a Közel-Keleten készült szőnyegeket nevezik, melyek eredete a szkíta-nomád időkig vezethető vissza. Bár az ilyen gyapjú szőnyegek többségében az keleti kultúra termékei, motívumviláguk ötvözi a bizánci, szászánida, hellenisztikus és kínai elemeket, illetve óriási hatással voltak az európai szőnyegkészítésre. Motívumaik között származási helytől függően szerepelhetnek növény- vagy állatminták, geometriai formák, illetve emberalakok. A legrégebbi megmaradt perzsa szőnyeg az úgynevezett paziriki szőnyeg az i.e. 5. századból.

Szövött és csomózott szőnyegek

A perzsa szőnyegeket készítési módjuk szerint két típusba sorolhatjuk. A szövött szőnyegek azaz rongyszőnyegek készítésénél a láncfonalakat hosszirányban a szövőszék két vízszintes rúdjára feszítik, míg a vetülékfonalakat vízszintesen vezetik át. A szövött szőnyegek közé a szumak, a szaracén, az ikat, a dzsadzsim, a palasz, illetve a kelim szőnyegeket (rongyszőnyeg) soroljuk.

A csomózott szőnyegeknél a legfontosabb, hogy a csomózás egyenletesen sűrű legyen. Ehhez először egy alapszövetet készítenek, melyre a lánc- és vetülékfonalak kereszteződéseiben láthatatlan csomósorokat alakítanak ki. A csomósorokat a vetülékkel való lezárás után egy sajátos fésűvel lenyomják. Az indiai, a karabag, a lengyel, az örmény, a tebriz és a Savonnerie stílusú szőnyegek csomózott technikával készülnek.

Keleti kényelem az otthonunkban

Szőnyeg áruházunk termékei értékes, esztétikus lakástextilek, melyek karakteres kiegészítői lehetnek minden szobának mint a nappali szőnyeg, hálószoba szőnyeg, de mint étkezőszoba szőnyeg is jól mutatnak. Termékeink különböző színvilágban, méretben és vastagságban kaphatóak, olyan területek sajátos motívumaival, mint Afganisztán, Pakisztán, Irán, India, vagy éppen a Kaukázus. Pamut szőnyegeink és gyapjú szőnyegeink száz százalékig természetes anyagokból készülnek.

Keressen minket bizalommal szőnyeg outlet-ünkben, és válasszon egyedi, értékálló keleti lakástextileket otthonába! Akciós szőnyegek széles kínálatával és kedvező árakkal várjuk.