Kérdése van? Hívjon minket bizalommal! +36309544962
Vagy küldjön e-mailt: info[kukac]carpetdepo.hu 

Blog

Khalmohammadi Afgán szőnyeg

Khalmohammadi Afgán szőnyeg

Khal Mohammadi – Az afgán gyapjú szőnyeg színadója

A perzsa szőnyegekről köztudott, hogy minőséget és eszmei értéket képviselnek – sok faluban a mai napig kézzel csomózva készítik őket. Keletről a legtöbbeknek a perzsaszőnyegek jutnak eszébe, hiszen a filmekben és a könyvekben egyaránt említést tesznek ezekről a különleges és különösen drága gyapjú szőnyegekről.

Azt azonban fontos megemlíteni, hogy a perzsa szőnyegeknek több fajtája létezik származástól és színtől függően. Afganisztánban évszázados hagyománya van a szőnyegkészítésnek. A szintén afgán gyapjú szőnyegek főként az ország északi részéről származnak, ám még itt is több fajtájukat különböztetjük meg. A legkülönlegesebbnek a mélyvörös uralta Khalmohammadi szőnyegeket tekintik, elsősorban színkombinációi miatt. A Khalmohammadi szőnyegekben a vörös tónusok dominálnak, ezek fekete vagy sötétkék árnyalatokkal egészülnek ki. A szőnyegfajta egy korábban élt afgán úriemberről kapta a nevét, akinek ezt a jellegzetes mélyvörös színt is köszönhetjük. Ezen gyapjútermék motívumvilága változó, de főként a bokharai minták jellemzik, amiket a türkmén örökségből tartottak meg.

Hagyományőrző gyapjú szőnyegek

Ma már léteznek géppel szőtt perzsa szőnyegek is, de ezek értéke eltörpül a hagyományosan kézzel szőtt vagy csomózott perzsa szőnyeg változatoké mellett. Az afgán szőnyegeket tradíciókövető eljárással és aprólékos munkával készítik a nomádok és falusiak lakta területeken. Időtállóak, színtartóak és rendkívül mutatósak.

A Khalmohammadi szőnyegek mellett készítenek Berjesta, Kargai és Aqchai kárpitokat is. Ezeket szintén az egyedi minta- és színvilág jellemzi, a közös bennük a minőség és a hagyománytisztelet. A Berjesta szőnyegek különlegessége, hogy csomózott és szövött rész egyaránt található bennük, ezáltal többszínű, csíkos minták jönnek létre.

A keleti szőnyegek bármely változata is ragad meg bennünket, abban biztosak lehetünk, hogy egy életen át gazdagítani fogja mindennapjainkat. A perzsaszőnyeg Egyedi hangulatukkal és színvilágukkal meghatározó kiegészítője lesz otthonunknak.