Kérdése van? Hívjon minket bizalommal! +36309544962
Vagy küldjön e-mailt: info[kukac]carpetdepo.hu 

Blog

A perzsa szőnyegek rövid története

A perzsa szőnyegek rövid története

A perzsa szőnyeg története több mint 3000 évre nyúlik vissza.

A régészek a talált ásatási minták alapján Perzsiába (Irán) tudták visszavezetni a szőnyegkészítés eredetét. A Perzsa szőnyegeket széles körben szőtték és használták a különböző nagy Birodalmak idején. A régészek olyan bizonyítékokat találtak, amelyek azt mutatják, hogy az irániak nemcsak gyakorlati célokra, hanem díszítőelemként is használták a szőnyegeket. Még Nagy vezérek sírját is a legfinomabb szőnyegekkel borították.

Az irániak gyönyörű szőnyegeket szőttek, és azokat más országokba exportálták. Van egy mítosz, amely szerint az arabok, Irán meghódítása után széttépték, és a hadseregük szétosztotta egymás között a perzsa szőnyegeket. Később az arab hódítás idején fontos volt a perzsa szőnyegipar, és a következő szintre emelte azt. Irán, arabok általi meghódítása után az irániak művészi szellemiségét a Sah ismét nagyra értékelte. A perzsa szőnyegek készítését más országok, például Törökország és Mongólia különböző kultúrái inspirálták, és ebben az időszakban készítették a legszebb szőnyegeket.

Miért olyan híresek a perzsa szőnyegek?

A régészek által felfedezett szőnyeg nagy jelentőséget jelentett az irániak számára, hogy megmutathassák a világnak a perzsa szőnyegek szépségét. A perzsa szőnyegek gyapjújának finomsága és magas minősége a népszerűségük fő oka. Ezenkívül az természetes anyagokat használnak a szőnyeg szövéséhez, ami növeli a szőnyeg értékét és minőségét. A perzsa szőnyegek színeinek és mintáinak sokfélesége mindenki tetszését elnyeri.

Perzsa szőnyegek és szimbolumok

A szimbolumok mindig is jelentős részét képezte a klasszikus perzsa művészetnek; az iráni művészek olyan mintákat terveztek, amelyek egy egy mitológiai történetet ábrázolnak. Mint a képeknek, minden perzsa szőnyegnek megvan a maga egyedi története. A perzsa szőnyegeknek különböző stílusai vannak. Egyik minta egy cédrusfa alakját mutatja, amely az örök élet szimbóluma. A halminta a termékenység és a szerencse szimbóluma. A lótuszvirág az erőt, a szerelmet és a termékenységet jelképezi. Ezenkívül csatát ábrázoló mintát is használják a perzsa szőnyegeken. A remény és a sötétség legyőzésének koncepciója a perzsa szőnyegeken is megjelenik.