Kérdése van? Hívjon minket bizalommal! +36309544962
Vagy küldjön e-mailt: info[kukac]carpetdepo.hu 

Blog

Amit a kézi csomózású szőnyegekről és kézzel tűzött szőnyegekről tudni kell

Amit a kézi csomózású szőnyegekről és kézzel tűzött szőnyegekről tudni kell

Amit a kézi csomózású és kézzel tűzött szőnyegekről tudni érdemes

Ha időtlen stílust szeretne otthonába vinni, a kézzel csomózott szőnyegnél jobbat nem is találhatna. A kézi csomózású szőnyegeket képzett szőnyegkészítők készítik gondosan és egyedileg, több száz éve használt technikával. A keleti szőnyegek inspiráló, méltóságteljes hangulatot teremtenek otthonában, és életet lehelnek bármely helyiségbe.

Minden kézi csomózású szőnyegben van egy kis spiritusz, mivel minden keleti szőnyeget képzett szövő készít, aki hónapokat tölt minden egyes csomó megkötésével, hogy gyönyörű mintákat hozzon létre. Ezek a szőnyegek nemcsak a rájuk fordított gondosság miatt különlegesek, hanem azért is, mert elkészítésük hosszú időt vesz igénybe. A kézi csomózású szőnyegek elkészítése 30 naptól 8 évig is eltarthat. Ha valami igazán különlegeset és egyedit szeretne otthonába, egy kézi csomózású szőnyeg tökéletes választás lehet.

Kézi csomózású vagy tűzött szőnyegek

A kézi csomózású szőnyeg nem azonos a kézzel tűzött szőnyeggel. Bár elsőre nagyon hasonlónak tűnnek és érzésre nagyon hasonlóak, teljesen más technikával készülnek, és idővel másképp fognak kinézni és érzésre is más lesz. A kézzel csomózott szőnyegek minden egyes csomójának aprólékos megkötésével készülnek, míg a kézzel tűzött szőnyegek, a folyamat felgyorsítása érdekében egy tűző pisztoly nevű eszközzel készülnek. A kézi csomózású szőnyegek hagyományosan egy speciálisan erre a célra tervezett szövőszék segítségével készülnek. A szövőszéken a függőleges szálakat csomózzák össze, hogy kialakítsák a szőnyeg rojtjait. A vízszintes szálak egymásba fonódnak, hogy kialakítsák az alapot. A függőleges szálakat csomókba kötik, majd elvágják és újra összekötik, hogy minden egyes csomót rögzítsenek.

Kézzel tűzött szőnyegek

A tűző pisztollyal a szálakat a vászon hátlapjába hajtják, majd ragasztóval rögzítik. A szőnyeg mintáját a vászonra nyomják, hogy a szálak kövessék a mintát. A kézzel tűzött szőnyegek előállítása töredéknyi időt vesz igénybe, ezért sokkal olcsóbbak, mint a kézi csomózású szőnyegek. A kézzel tűzött szőnyegek végső soron kevésbé jobb minőségűek, de mindkettő nagyon tartós, és nagy forgalmú helyekre is teríthető.

A kézzel tűzött szőnyegekhez használt anyagok

A kézzel tűzött szőnyegek túlnyomó többsége polipropilénből, nejlonból, akrilból vagy poliészterből készül. Ehelyett a legtöbb kézi csomózású szőnyeg természetes szálakból, például selyemből vagy gyapjúból készül. A kézzel csomózott selyem szőnyegek általában drágábbak és keresettebbek fényűző textúrájuk miatt, de a keleti szőnyegek leggyakoribb anyaga a gyapjú. A gyapjú hipoallergén, antibakteriális és megújuló anyagforrás. A legtöbb kézi szőnyeg juhgyapjúból készül. A gyapjú és a selyem keveréke nagyon népszerű a kézi csomózású szőnyegeknél.

Keleti szőnyeg

A "keleti szőnyeg" kifejezést elég gyakran használják. A kifejezés különböző stílusokra utalhat, de a keleti szőnyegek csak akkor sorolhatók ide igazán, ha kézzel csomózott szőnyegekről van szó. A kézi csomózás ősi technika, amely nagyrészt változatlan a ma használt eljárással szemben. Ezek a gyönyörű szőnyegek műalkotások, és bármelyik helyiségbe is rakják, felkeltik a figyelmet. Mivel a kézzel csomózott szőnyegek gyapjúból és selyemből készülnek, nagyon tartósak, puhák és könnyen tisztíthatóak