Kérdése van? Hívjon minket bizalommal! +36309544962
Vagy küldjön e-mailt: info[kukac]carpetdepo.hu 

Blog

Természet ihlette egzotikus minták – iráni szőnyegek meseszép részletekkel

Természet ihlette egzotikus minták – iráni szőnyegek meseszép részletekkel

Iráni szőnyegek

Kézzel csomózott szőnyegeink széles választékában előkelő helyet foglalnak el az iráni darabok. Ezek a szőnyegek nevüket arról a térségről, városról kapják, ahol készítik őket, gazdag mintázataikban pedig e távoli tájak növényeire és állataira ismerhetünk. Tudjon meg többet a perzsa szőnyegek tradicionális szimbólumairól cikkünkből!

Iráni szőnyegek a burjánzó kert motívumaival

A szőnyegkészítés mintavilága több évszázados hagyományokból építkezik, és minden egyes részlet jelentést hordoz: az egyik leggyakrabban előforduló növényi ábra a lótusz, mely az örökkévalóságot, a tisztaságot és az újjászületést jelképezi, a szépség erejét, ami a mocsárból is képes életre kelni. A liliom is a tisztaság, emellett a fény szimbóluma, nemcsak az európai, hanem a perzsa kultúrában is. A növények közül az életfa is kiemelt szereppel bír a bölcsesség és a hosszú élet jelképeként, a gránátalma pedig a termékenység gyümölcseként ismert.

Az állatvilág és a színek szerepe a perzsa szőnyeg-szimbolikában

Az állatok közül a madarak köszönnek vissza legtöbbször a kézzel szövött iráni szőnyegeken – főként a páva meghatározó, mely az örök életet, a folyamatos megújulást jelképezi. A kert- és madármotívumok mellett a felhasznált színeknek is komoly jelentősége van a szőnyegek készítése során: a piros a vakmerőség, a szerencse és a jómód színe; a kék a nyugalmat és az erőt szimbolizálja; a fehér a makulátlan tisztaságra utal. A zöld a remény és a testi-szellemi egyensúly jelképe, míg a meleg barna árnyalatok a termékenységet hivatottak megjeleníteni.

A szimbolikán túl – nappali szőnyegek exkluzív kivitelben

Webáruházunk iráni szőnyegkínálatában kizárólag csúcsminőségű, 100% gyapjú alapanyagból készült, kézi szövésű darabokat talál, melyek intenzív színeit természetes színezőanyagok adják. Perzsa szőnyegeink kiemelkedő választékában otthona bármely helyiségébe könnyedén megtalálhatja a tökéletes kiegészítőt.

Vegye szemügyre a teljes termékpalettát, és rendelje meg kedvenc szőnyegét most akár 50% - 70% kedvezménnyel!